.
Ένα βιβλίο για την Τριπολιτσά…

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Τριπολιτσά - Μαρτυρική πόλη» του Αρκάδα εκπαιδευτικού και συνεργάτη της ιστοσελίδας μας Παναγιώτη Βέμμου*. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της Τριπολιτσάς από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως την ισοπέδωσή της από τον Ιμπραήμ πασά τον Φεβρουάριο του 1828. Πώς, από μικρός οικισμός, κατέστη σταδιακά το οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο των Οθωμανών στην Πελοπόννησο.

Η άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 συνιστά το κορυφαίο συμβάν του πρώτου έτους της Επανάστασης. Αντλώντας στοιχεία από ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας εστιάζει στην περιγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν της Επανάστασης και στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε η πολιορκία της πόλης κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Όσα έλαβαν χώρα στην Τριπολιτσά και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο κατά την ελληνική παλιγγενεσία όσο και κατά τις εμφύλιες διαμάχες που ακολούθησαν, καθώς και οι παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, συνιστούν σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι χιλιάδες νεκροί, Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί και Εβραίοι, σε συνδυασμό με την ολοσχερή καταστροφή της πόλης από τον Ιμπραήμ το 1828, καθιστούν την Τριπολιτσά μαρτυρική πόλη.

Βασική επιδίωξη του συγγραφέα ήταν το περιεχόμενο του βιβλίου να καταστεί κατανοητό στον απλό αναγνώστη, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της ιστορικής αλήθειας και της σολωμικής ρήσης «Εθνικόν ό,τι είναι αληθές».

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον αθηναϊκό εκδοτικό οίκο «Κέδρος» (ISBN 9789600453843, σελίδες 162, τιμή 13,41€) και διατίθεται στα τοπικά βιβλιοπωλεία. Περιεχόμενα: Εισαγωγικό σημείωμα - Η ανάπτυξη της Τριπολιτσάς - Η Ελληνική Σχολή της Τριπολιτσάς - Ορλωφικά (1769-1770) - Ο διωγμός των κλεφτών - Η προετοιμασία της Επανάστασης - Η έναρξη του Αγώνα - Η άλωση χωρίς διαταγή εφόδου - Ο απολογισμός της Άλωσης - Οι Εβραίοι της Τριπολιτσάς - Η άποψη των Οθωμανών Τούρκων για την Επανάσταση και την άλωση της Τριπολιτσάς - Τα γεγονότα μετά την άλωση - Η καταστροφή του Δράμαλη - Η Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος - Οι εμφύλιοι πόλεμοι - Η δεύτερη φάση του εμφυλίου - Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο - Η συμφιλίωση - Η κατάληψη της Τριπολιτσάς - Η μάχη των Τρικόρφων - Η πράξη υποταγής - Οι απόπειρες ανακατάληψης της Τριπολιτσάς - Τα γεγονότα στην Πελοπόννησο μετά την πτώση του Μεσολογγίου - Η Γ’ Εθνοσυνέλευση - Τα προσκυνοχάρτια - Η καταστροφή της Τριπολιτσάς - Έκθεσις κατοίκων της Τριπολιτσάς περί της καταστροφής της πόλης από τον Ιμπραήμ - Τα μνημεία της Τριπολιτσάς - Τα μνημεία πέριξ της Τριπολιτσάς - Στρατόπεδα Τρικόρφων και Αγίου Βλάσση - Τα υδραγωγεία της Τριπολιτσάς - Το τζαμί του Θάνα - Το γεφύρι στη Φτέρη Μηλιάς - Το ίδρυμα Κολοκοτρώνη - Επίλογος - Βιβλιογραφία - Ευρετήριο.

* Βλ. άρθρα του συγγραφέα δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα μας…

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *