.
Εκλιπόντα δένδρα και κλάδοι

Οι γενεαλογικές καταγραφές μας στηρίζονται πρωτίστως στο Μητρώο Αρρένων της Κοινότητος, με εγγραφές από το 1840 έως και το 1950, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της Διαχείρισης, καθώς και σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Γόρτυνος του 19ου αιώνα (1865), υπάρχουν όμως αντιστοίχως εγγεγραμμένοι κάτω από συγκυριακές συνθήκες. Δεν αναφερόμαστε εδώ σε εκείνους, οποίοι, αφού ενυμφεύθησαν θυγατέρες Ατσιχωλιτών, εγκαταστάθηκαν στο χωριό και δημιούργησαν ιδιαίτερους οικογενειακούς κλάδους, εντασσόμενοι κανονικά στους γενεαλογικούς κλάδους των γυναικών συζύγων τους.

Εδώ, πρόκειται μέν περί μή Ατσιχωλιτών, οι οποίοι είτε ενυμφεύθησαν πράγματι θυγατέρες Ατσιχωλιτών και εγκαταστάθηκαν στο χωριό μένοντες άτεκνοι, ή αργότερα μετοίκησαν, είτε βρέθηκαν στο χωριό υπό άλλες συνθήκες. Οι εγγραφές αυτές, κυρίως του Μητρώου, ομαδοποιημένες με επικεφαλής την πρώτη χρονολογικά εγγραφή, προφανώς του πατέρα ή του παππού των επομένων, εμφανίζονται κατωτέρω. Η πρώτη, ωστόσο, αφορά μια αποκλειστικά ατσιχωλίτικη περίπτωση, βλ. κατωτέρω Ζέρβας.

Δένδρα που εξέλιπαν

Ως επώνυμα, χωρις άρρενες απογόνους:

ΖΕΡΒΑ … (1820)
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ … (1790)

Το ατσιχωλίτικο γενεαλογικό δένδρο Ζέρβα δεν άφησε άρρενες απογόνους, το επώνυμο ωστόσο παρέμεινε ως προσωνύμιο του Αναστασίου Γ. Παναγοπούλου (1869), βλ. δένδρο, ο οποίος ενυμφεύθη την Αντωνία Ζέρβα, την μία από τις δύο γνωστές θήλεις γόνους του εν λόγω δένδρου. Στον εκλογικό κατάλογο Δήμου Γόρτυνος του 1865 είναι εγγεγραμμένοι:
- Ζέρβας Γεώργιος του Πανάγου, ετών 43, γεωργός,
- Ζέρβας Πανάγος του Γεωργίου, ετών 40, γεωργός.
Δεν γνωρίζουμε την μεταξύ τους σχέση και ποίος από τους δύο άφησε τις θήλεις απογόνους, εικάζουμε ότι πρόκειται περί του Πανάγου, ως έχουσες υιούς με όνομα Παναγιώτης. Την δεύτερη, της οποίας αγνοούμε το όνομα, ενυμφεύθη ο Νικόλαος Π. Παπανικολάου, βλ. δένδρο.

Οι κλάδοι εξ αγχιστείας που εξέλιπαν

Σύζυγοι μη καταγόμενοι εξ Ατσιχώλου:

ΘΑΝΗ Ιωάννη (1835).
ΚΟΥΣΤΕΝΗ Αποστόλου (1889).
ΜΙΚΟΥ Αποστόλου (1870).
ΜΠΡΙΚΟΛΙΑ Αθανασίου (1886).
ΤΟΜΠΡΟΥ Αναστασίου (1840)*.
ΤΣΙΜΠΟΚΑ Παναγιώτη (1887).

ΤΟΜΠΡΟΣ Αναστάσιος (1840;). Καταγόμενος εξ Ελληνικού, αδελφός της Βασιλικής Τόμπρου, συζύγου του Ιωάννη Απ. Λαμπρόπουλου (1855), βλ. κλάδο. Δεν εξακριβώσαμε, ωστόσο, αν και ποιά θυγατέρα Ατσιχωλίτη ενυμφεύθη ο Αναστάσιος Τόμπρος (1840;), εγκαταστάθηκε πάντως στο χωριό και απέκτησε υιό, τον Αθανάσιο (1870), εγγεγραμμένον στο Μητρώο αρρένων της Κοινότητος.

ΤΟΜΠΡΟΣ Αθανάσιος του Αναστασίου (1870), ‛‛Αλέξης’’. Ενυμφεύθη το 1901 την Παρασκευή Παναγοπούλου εξ Ελληνικού και απέκτησε υιό, τον Αναστάσιο (1903), και θυγατέρα, την Παναγούλα (1907;), σύζυγο του Βασιλείου Μ. Μεργούπη, βλ. δένδρο Μεργούπη Φωτίου…, ‛‛Γερομιχάλη’’. Ο Αναστάσιος (1903) απέκτησε δύο κόρες.

Σημείωση

Σημειώνουμε, τέλος, εδώ, ότι στον ως άνω εκλογικό κατάλογο του 1865 είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι Ατσιχώλου και οι εξής:
- ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Σπυρίδων του Μηχάλη. ετών 38, χαλκεύς,
- ΜΠΙΛΙΟΣ Τριαντάφυλλος του Ιωάννη, ετών 40, γεωργός,
- ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Παναγιώτη, ετών 45, χαλκεύς
Δεν διαθέτουμε άλλα στοιχεία περί αυτών. Αν υπάρχουν στη διάθεσή σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με μήνυμά σας, επιλέγοντας από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία.

Σχόλια (3)
  1. Αναστάσιος Αθ. Τόμπρος says:

    Ονομάζομαι Αναστάσιος Τομπρος του Αθανασίου και ο παππούς μου ήταν ο Αναστάσιος Τόμπρος του Αθανασίου (1903) και είχε αδερφή την θεία Παναγούλα. Το όνομα μας πάει από γενιά σε γενιά, το παιδί μου λέγεται Αθανάσιος Τόμπρος του Αναστασίου. Έχω έρθει μικρός στο χωριό καθώς καταγόταν ο παππούς μου και ήταν το πατρικό του. Μπορώ να σας δώσω στοιχεία για το γενεαλογικό δέντρο.! Ο παππούς μου είχε δύο γιους και δύο κόρες. Κάποια στιγμή θέλω να επισκεφτώ το χωριό που είναι οι ρίζες μου!

    1. Απαντήσαμε στο σχόλιό σας με ηλεκτρονικό μήνυμα. Ευχαριστούμε.

  2. Βασιλική Τσαουλή says:

    Ο Αναστάσιος Τόμπρος (1903) απέκτησε δύο κόρες και δύο γιούς, τον Μιχάλη (απεβίωσε νέος) και τον Θανάση. Ο Θανάσης και η Γεωργία (από τα Γιάννενα) έχουν παιδιά τον Αναστάσιο, την Ανθή, την Ευτέρπη τον Χρήστο και τον Μιχάλη (το όνομα του θείου του).

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *