.
Να μην αντικρύσουμε τέτοιες εικόνες…

Πυρκαγιά εγγύς του Ατσιχώλου (δεν μιλάμε για φωτιές σε κοντινές περιοχές τα τελευταία χρόνια) έχει να ξεσπάσει από το Καλοκαίρι του ’65, όταν πήρε φωτιά ο Κότρωνας και ήρθε ο Στρατός που είχε στρατοπεδεύσει στη Μεγαλόπολη μετά τον σεισμό εκείνης της χρονιάς (αρχές Απριλίου) και την έσβησε.

Βέβαια, τα τελευταία πολλά χρόνια έχει σχεδόν μηδενιστεί κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποτελέσει εστία πυρκαγιάς στο χωριό. Καλαμιές και ξερόκλαδα δεν καίμε πια στα ακαλλιέργητα χωράφια μας, καπνιστήρι μελισσοκόμου (του Μπαρμπαγγελή…) έχουμε να δούμε στο χωριό εδώ και εξήντα - εβδομήντα χρόνια. Ωστόσο κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, από ένα αποτσίγαρο, μια ψησταριά που θ’ ανάψουμε…

Οι κίνδυνοι αυτοί προϋποθέτουν πως έχουμε αφήσει τα ξερόχορτα αμάζευτα σε κήπους και χωράφια εντός και στις παρυφές του χωριού. Και πεταμένα σκουπίδια στα ρέματα…Ελπίζουμε πως οι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι Ατσιχωλίτες των πόλεων επισκέπτονται συχνά τα σπίτια τους στο χωριό, αυτό το φροντίζουν. Το υπενθυμίζουμε όμως…

Η λήψη μέτρων πυροπροστασίας των ακινήτων μας θα πρέπει να μας απασχολεί όχι μόνον σε επίπεδο περιβάλλοντος χώρου, όπως προβλέπεται, αλλά και εντός αυτού. Και θα πρέπει να αποτελεί βασική μας μέριμνα, πέρα από υποχρεωτικές διατάξεις και νόμους. Αυτό μπορεί να σημαίνει και την προμήθεια και συντήρηση κάποιου ή κάποιων πυροσβεστήρων, πράγμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον Πάρεδρό μας και τον Σύλλογο, σε συνεννόηση με τον Δήμο.

Αφορμή γι’ αυτές τι σκέψεις υπήρξε η επίσημη κήρυξη έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, που όμως την «υποδέχθηκαν» δύο μεγάλες φωτιές, στη Μακεδονία και την Κρήτη (αρχές Απριλίου! Φανταστείτε τί έχει να γίνει το καλοκαίρι, αν ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκριθεί όπως αναμένεται…). Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (που εδρεύει στην Τρίπολη), καθώς και ο Δήμος Μεγαλόπολης με ρυθμιστικό υπόμνημα ενημέρωσης και κλήσης προς συμμόρφωση όλων των δημοτών. Ἄμ’ ἔπος, ἅμ’ ἔργον!

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *