.
Νικόλαος Γ. Γαϊτανάρης

Στις 22 Φεβρουαρίου 2019, σε ηλικία 99 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή και ετάφη στο Νεκροταφείο Βουλιαγμένης, στις 25 του μηνός, ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού και επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ατσιχωλιτών Νικόλαος Γ. Γαϊτανάρης. Γεννήθηκε το 1920 στον Ατσίχωλο Γορτυνίας. Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο Ατσιχώλου και το Σχολαρχείο Καρυταίνης, με μοναδικά εφόδια το κοφτερό μυαλό του και την γορτυνιακή οξυδέρκεια, σε δύσκολα χρόνια και μετά από κοπιώδεις προσπάθειες, επέτυχε να καταστεί ισότιμος μεταξύ του εμπορικού κόσμου της πρωτεύουσας.

Ο θεός του χάρισε έναν αιώνα ζωής. Του χάρισε μια ζωή γεμάτη δράση, ενέργεια, προκοπή και πρό παντός μια ζωή προσφοράς. Προσφορά στην ιδιαίτερα πατρίδα του, στον περίγυρό του, στην κοινωνία γενικότερα. Και επαξίως κέρδισε τη γενική παραδοχή, τον σεβασμό και την αγάπη, όχι μόνο των συμπατριωτών του, αλλά και ευρύτερα, όπου αποτυπώνεται η δράση του.

Μέσα από χαρές και λύπες, έψαξε και βρήκε τη ζωή του όπως αυτός την ήθελε, όπως αυτός την ονειρεύθηκε. Εργάσθηκε σκληρά, ανελέητα θα λέγαμε, παλεύοντας με τον εαυτό του, προκόβοντας διαρκώς, διαρκώς δημιουργώντας. Και όταν έφθασε στο έπακρο της σταδιοδρομίας του και ήλθε η ώρα της ανάπαυσης, τα όσα πλούσια απεκόμισε, απλόχερα τα μοίρασε και τα μοίρασε ακριβοδίκαια κατά την κρίση του. «Ζωή είναι ότι έδωσες». «Κι απ’ τις ψηλές καμινάδες, τον καπνό της θυσίας σου είδαμε», λένε οι ποιητές.

Πάμπολλα έργα στον Ατσίχωλο, στην ευρύτερη περιοχή, στον Άγιο Ανδρέα Πατησίων, όπου συμπεριλαμβάνεται μεγάλη φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά, φέρουν την υπογραφή του. Συμπαραστάτης στην δράση του, σεμνά και αθόρυβα η αείμνηστη σύντροφος της ζωής του Ελένη, γυναίκα ιδιαίτερα σώφρων και βαθύτατα ευσεβής.

Βαθειά όμως στην καρδιά του μιλούσε πάντα και η άλλη, η αόρατη σύντροφός του η Παναγία. Χάριν αυτής και υπέρ αυτής, συνέβαλλε και συνέδραμε αποφασιστικά στην αναστήλωση και αναβίωση του ιστορικού οίκου της, του μοναστηριού της στο Καλάμι του Ατσιχώλου.Αυτό είναι και το κύριο έργο του, πέριξ του οποίου περιεστράφηκαν όλα τ’ άλλα. Και πολλές οι τιμητικές διακρίσεις που σεμνά αποδέχθηκε.Από την Αδελφότητα των Ατσιχωλιτών, από το Δήμο Γόρτυνος, από τους συλλόγους του Ελληνικού, Σαρακινίου, Κρυονερίου, Παλαιοκάστρου, τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πατησίων, σαν ελάχιστα δώρα στα μεγάλα και σπουδαία πιο απλόχερα μοίρασε.

Παντοτεινή θα είναι η ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπο του Μεγάλου Ευεργέτη του Ατσιχώλου και της Ι.Μονής Καλαμίου, θερμά και τα συλλυπητήρια στην κόρη του Ξένη, τα εγγόνια και δισέγγονά του.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

Ψήφισμα

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ατσιχωλιτών, αφού πληροφορήθηκε τον θάνατο του μεγάλου ευεργέτη και επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου Νιολάου Γ. Γαϊταναρη, συνήλθε εκτάκτως σήμερα 22.2.2019 σε συνεδρίαση, κατά την οποία αποφασίσθηκε ομοφώνως να εκδοθεί το παρόν ψήφισμα που περιλαμβάνει τα εξής:
1. Να παραστεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου στην εξόδιο ακολουθίαν του συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ.
2. Να κατατεθεί στεφάνι στην μνήμη του.
3. Να εκφωνηθεί επικήδειος ομιλία, μερίμνη του Προέδρου.
4. Να προγραμματιστεί τιμητική εκδήλωση, στον Ατσίχωλο, αφιερωμένη στη μνήμη του.
5. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό Τύπο.

Το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΣΙΧΩΛΙΤΩΝ

Αντί στεφάνου

Κατάθεσαν στο Ταμείο του Συλλόγου, εις μνήμην Νικολάου Γ. Γαϊτανάρη, ο Σύλλογος Κρυονεριτών το ποσόν των 50 € και οι αδελφοί Κωνστανίνου Λάλου το ποσόν των 100 €.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *