.
Ιερά Μονή Καλαμίου

Ομόφωνα και με ενθουσιασμό ελήφθη απόφαση, η Αδελφότητα να πράξη το παν, ώστε να επανασυσταθεί η Μονή Καλαμίου. Το 1990 και επί προεδρίας πλέον Περ. Σωτηροπούλου, ελήφθη απόφαση αλλά και οι σχετικές άδειες από την υπηρεσία, για επιδιόρθωση του δαπέδου, εσωτερική υποθεμελίωση, επισκευή κιόνων, κατασκευή τέμπλου, τοποθέτηση μεταλλικών ελκυστήρων. Οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν περί τον Μάιο του 1992. Παράλληλα εντός του 1991 υπεβλήθησαν στην Ε΄ Εφορία Βυζ. Αρχαιοτήτων Σπάρτης τα πρώτα σχέδια για την αναστήλωση της Ν.Α. πτέρυγας των κελιών, προς υλοποίηση της απόφασης της Τ.Γ.Σ. της 21/8/1989. Τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν από την αρχιτέκτονα Μολάων Ολυμπία Εξάρχου εντελώς δωρεάν. Το θέρος των ετών 1993 και 1994, πραγματοποιήθηκε μερίμνη της Ε΄ Εφορίας Βυζ. Αρχαιοτήτων Σπάρτης και κατόπιν σχετικών ενεργειών της Αδελφότητος, ο καθαρισμός και η συντήρηση των τοιχογραφιών του Καθολικού της Νέας Μονής.

Το συνεργείο των συντηρητών, από το Γεράκι Λακωνίας, φιλοξενήθηκε στον Ατσίχωλο με τη φροντίδα και δαπάνη της Αδελφότητος. Μετά από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρκετά χρονοβόρες, το 1993 εδόθη η άδεια από το Κ.Α.Σ. για την αναστήλωση των κελιών, βάση των σχεδίων Ολ. Εξάρχου. Ολοκληρωμένη μελέτη όμως, προσαρμοσμένη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προς υλοποίηση σχετικού προγράμματος προστασίας θρησκευτικών μνημείων για το έτος 1995, υπεβλήθη και ενεκρίθη από το Κ.Α.Σ. για λογαριασμό της Αδελφότητος Ατσιχωλιτών, από την Τεχνική Εταιρεία «ΣΥΝΤΕΧΝΙΚΗ» Α.Ε. του φίλου της Αδελφότητος Δημ. Πολυζωΐδη εντελώς δωρεάν. Όμως η εγκεκριμένη αυτή μελέτη ουδέποτε υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, λόγω μη χρηματοδοτήσεως.

Εντός του αυτού έτους 1995, η Αδελφότητα έλαβε διαβεβαιώσεις και από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, ότι έχει υπ’ όψιν της και προτίθεται να διαθέσει μικρή μοναστική Αδελφότητα, για να εγκαταβιώσει στη Μονή Καλαμίου, όταν ολοκληρωθεί η αναστήλωση των κελιών και η Μονή Καλαμίου να λειτουργήσει ως Μετόχι της Ι. Μονής Προδρόμου. Η διαβεβαίωση και πρόταση αυτή της Μονής Προδρόμου ετέθη υπό την κρίσιν της Τ.Γ.Σ. της 11/2/1996 και έγινε παμψηφεί αποδεκτή.

Εντός του 1996 και επί προεδρίας Αν.Σκουρλά, άρχισε η αναστήλωσις της Ν.Α. πτέρυγος των κελιών. Οι εργασίες προχώρησαν τμηματικά και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες, δεδομένου ότι το έργο ήταν πολύ δαπανηρό. Έτσι εντός του 1999 τελείωσαν όλα τα κτισίματα και η στέγη. Το χρηματικό ποσό που απαιτείτο όμως ακόμη, ήταν πολύ μεγάλο και απαγορευτικό για τις οικονομικές δυνατότητες της Αδελφότητος τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τότε εν έτει 2000, οικειοθελώς και αυτοβούλως, παρουσιάστηκε ο μεγάλος ευεργέτης Νικ. Γαϊτανάρης, ο οποίος προσφέρθηκε δαπάναις τομ, να αποπερατώσει το έργο, πράγμα το οποίο και έγινε. Για την συμμετοχή του Νικ. Γαϊτανάρη στο έργο αναστύλωσης των κελιών της Μονής Καλαμίου θ’ αναφερθούμε εκτενέστερα. Σήμερα, αφού η Μονή Προδρόμου απέτυχε παταγωδώς να διατηρήσει τη Μονή Καλαμίου αυτή υπάγεται απ’ ευθείας στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και γίνονται προσπάθειες για την επάνδρωσή της.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *