.
Το χωριό μας

Ο Ατσίχωλος, ή Ατσίχολος, είναι χωριό της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού του Λούσιου ποταμού σε υψόμετρο 560 μ. και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης, 10 χλμ. βόρεια της Καρύταινας.

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα, που εκτείνεται από το φαράγγι του Λουσίου μέχρι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και τον Πάρνωνα και Ταϋγετο. Πρόκειται για τον Βυζαντινό «Ατζίχωλο», που τον ανακαλύπτεις σήμερα δύσκολα, εντελώς ερειπωμένο, στην τοποθεσία «Χαλάσματα», λίγο βορειότερα της αρχαίας Γόρτυνος, να καλύπτεται κάτω από πυκνή βλάστηση.

Χάρτης Google εδάφους… - Χάρτης Google από δορυφόρο…

Ο Ατσίχωλος σήμερα υπάγεται στον Δήμο Μεγαλοπόλεως. Απέχει από την Αθήνα περί τα 230 χλμ. Φτάνει κανείς εκεί,ακολουθώντας την πορεία Αθήνα - Κόρινθος - Τρίπολη - Μεγαλόπολη, μέσω των νέων αυτοκινητοδρόμων. Από την Μεγαλόπολη, μετά από 23 χλμ., από δρόμο λιγότερο βατό, φθάνει κανείς, μέσω Καρυταίνης στον Ατσίχωλο.

Ο Ατσίχωλος είναι ένα τυπικό γορτυνιακό χωριό, που έχει διατηρήσει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της παλαιάς αρχιτεκτονικής της περιοχής, με όλους τους λαϊκούς όρους της οικοδομικής «τέχνης», όπως αυτή εκπροσωπείται από τις επαγγελματικές ομάδες, τα πασίγνωστα «μπουλούκια» των ντόπιων κτιστών ή μαστόρων, όπως συνηθέστερα ονομάζονταν.

Ο ιστορικός Δήμος Γόρτυνος

Ο Ατσίχωλος ανήκε έως πρόσφατα στον καποδιστριακό Δήμο Γόρτυνος, ενώ παλαιότερα ανήκε στον ιστορικό ομώνυμο δήμο. Ο οποίος σχηματίστηκε το 1834 με αρχική σύσταση τα χωριά Γόρτυς (Καρύταινα), Καρβουνάρι, Φλωριό, Μαυριά, Κυπαρίσσια, Κουρουνού, Δραγουμάνου και έδρα την Καρύταινα. Και στο δήμο Γόρτυνος καταγράφονται μεταβολές στη σύστασή του. Ετσι το 1836 περιλαμβάνει τα χωριά Καρύταινα, Καρβουνάρι, Φλωριό, Μαυριά, Κυπαρίσσια, Κουρσινού , ενώ το 1840 συγχωνεύτηκαν τμήματα των δήμων Βέρενθης και Μαραθαίας και ένα χωριό του δήμου Θείσης από την επαρχία Ολυμπίας. Η σύσταση του δήμου το 1861 αναφέρεται ως εξής: Καρύτανα, Φλωριό, Κουρουνού, Μαυριά, Κυπαρίσσι, Καρβουνάρι, Καψίμπαλι, Ζωνάτι, Ιμπραήμ, Καράπουλα, Βάγκου, Ατσίχολος, Βλαχορράφτη, Σαρακίνι, Εγκλένοβα, Παλαιόκαστρον. Μεταγενέστερα, προσαρτώνται τα Κοκορίτσι, Καλυβάκια, Καλάμιον.

Η αρχική σφραγίδα του δήμου δεν είχε έμβλημα. Το 1872 ορίστηκε με Β.Δ. να φέρει «θώρακα μετά δύο δοράτων…». Το όνομα προήλθε από την ομώνυμη αρχαία αρκαδική πόλη που με τη σειρά της είχε ονομαστεί για τον Γόρτυνο, γιο του Στυμφήλου, απόγονου του Αρκάδος.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *