Επισκέψεις 396
ΔΕΝΔΡΟ: ΜΕΡΓΟΥΠΗ...

1. Μιχαήλ Φ. Μεργούπης (1876-1964). Φωτογραφία, αριστερά, του 1915, απεικονίζει, εκτός του καθημένου Μιχαήλ Φ. Μεργούπη, τους νεαρούς, τότε, Ατσιχωλίτες, από αριστερά προς τα δεξιά, Χρήστο Δ. Δρακόπουλο (Φιφτιτού), Φώτη Μιχ. Μεργούπη, Γεώργιο Ηλιόπουλο (Μπρούκλη). Ο νεαρός Φώτης Μεργούπης ακουμπά με σιγουριά το χέρι στον ώμο του πατέρα του Μιχάλη. Καλλιτεχνική φωτογραφία, με σκηνοθεσία και άπλετη φωτεινότητα. Αναδεικνύονται πολλά ενδυματολογικά στοιχεία της εποχής και αρκετά αξεσουάρ, με προεξάρχουσα την καδένα στο γιλέκο του Γιώργη του Μπρούκλη (χωρίς καδένα, αδιανόητο!)...

2. Μιχαήλ (Μιχαλάκος) Αθ. Μεργούπης και η μητέρα του Αγγελική, το γένος Παν. Δρακόπουλου, ‛‛Σμιρίλου’’.

Σημειώσεις

Στο Μητρώο Αρρένων είναι εγγεγραμμένος και ο ΜΕΡΓΟΥΠΗΣ Λάμπρος (1825;), έχων υιόν Φώτιο γεννηθέντα το 1883, βλ. διάγραμμα τριών γενεών. Δεν διαθέτουμε περαιτέρω στοιχεία περί αυτών. Αν υπάρχουν στη διάθεσή σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με μήνυμά σας, επιλέγοντας από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία. Βλ. ωστόσο, περί του επωνύμου...

Περί του επωνύμου

Παραδίδεται ότι στο γενεαλογικό δένδρο Μεργούπη ανήκει και ο κλάδος του ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ Αποστόλου (1825), του οποίου υιός ή ο πατέρας, ονόματι Λάμπρος, άλλαξε το επώνυμο κατά το όνομά του. Πιθανότατα, με αυτή τη γενεαλογική εξέλιξη έχει σχέση και ο προαναφερόμενος ΜΕΡΓΟΥΠΗΣ Λάμπρος (1825;, βλ. ανωτέρω Σημειώσεις), για τον οποίο δεν διαθέτουμε σαφή στοιχεία, βλ. ωστόσο τα αναφερόμενα περί του επωνύμου και στο δένδρο Λαμπρόπουλου και ειδικότερα τα αφορώντα την Άννα Λαμπροπούλου (ή και Μεργούπη), σύζυγο Παναγιώτη Αθ. Σωτηρόπουλου.

Το επώνυμο Μεργούπης συναντάται, επίσης στην Κυπαρισσία, Θήβα και Θεσσσαλονίκη. Κατά διήγηση λ.χ. του Γερομιχάλη Φ. Μεργούπη, εξάδελφός του, ονόματι Αναστάσιος, εγκατασταθείς στην Κυπαρισσία, υπηρετών στη Χωροφυλακή, μετεγκατεστάθη στη Θήβα, απόγονοί του συναντώνται σήμερα στη Λειβαδιά και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο Περιστέρι Μεργούπης Αγαθοκλής διαθέτει επιχείρηση εξοπλισμού εστιατορίων, ενώ ο υιός του Δημήτριος Μεργούπης έχει ιδρύσει τη γνωστή επιχείρηση ζαχαροπλαστείων Cap Cap με έδρα το Αιγάλεω. Το επώνυμο Μεγούπης συναντάται ακόμη στην Αμοργό και το Διδυμότειχο. Με αδιευκρίνιστες προς το παρόν τις αρχικές ρίζες, όσον αφορά τις τελευταίες περιπτώσεις.

Δένδρο

Το διάγραμμα των τριών πρώτων γενεών, καθιστά δυνατή τη σύγκριση ή και αναθεώρηση πατρωνυμικών και ηλικιακών στοιχείων, ώστε να διαφανεί η πιθανή συγγενική σχέση μεταξύ των «πατριαρχών» των κλάδων. Με τη συνεργασία σας, αφού επιλέξετε Επικοινωνία.

Κλάδοι*

Διάγραμμα τριών γενεών ΜΕΡΓΟΥΠΗ

ΜΕΡΓΟΥΠΗ Κωνσταντίνου, Αθανασίου, ‛‛Σταβαρά’’ (1825)

ΜΕΡΓΟΥΠΗ Φωτίου, Αθανασίου ‛‛Ζαΐμη’’, ‛‛Γερομιχάλη’’ (1835)

ΜΕΡΓΟΥΠΗ Παναγιώτη ‛‛Σιγαλού’’, ‛‛Σιγαλόγιαννη’’ (1840)

* Με διασταύρωση πατρωνυμικών και ηλικιακών στοιχείων Μητρώου και εκλογικού καταλόγου του 1865, συνάγεται ότι πρόκειται περί αδελφών. Βλ. διάγραμμα τριών γενεών.

Kλάδοι εξ Αγχιστείας*

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Θεοδώρου (1920)

* Σύζυγοι μη καταγόμενοι εξ Ατσιχώλου.

Οικογενειακοί κλάδοι

Μεργούπης Αθανάσιος
‛‛Ζαΐμης’’

+Δρακοπούλου Αγγελική

Μεργούπης Ιωάννης
‛‛Σταβαρόγιαννης’’

+... Φωτεινή

Μεργούπης Ιωάννης
‛‛Σιγαλόγιαννης’’

+... Σταυρούλα

ΜΕΡΓΟΥΠΗΣ Κωνσταντίνος
‛‛Σταβαράς’’

+... Σταυρούλα

Μεργούπης Μιχαήλ
‛‛Γερομιχάλης’’

+Κάνιστρα Άννα

Μεργούπης Νικόλαος
‛‛Νίκλης’’

+Γαϊτανάρη Φωτεινή

Μεργούπης Παναγιώτης
‛‛Ποτόκης’’

+Νικολοπούλου Ελένη

Μεργούπης Χρήστος
‛‛Σταβαροχρήστος’’

+... Βασιλική

ΥΠΟΜΝΗΜΑ: ... ή ... ..., μη γνωστό επώνυμο ή και όνομα.