ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ
ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ...
Καταγραφή προσώπων και οικογενειών από τις αρχές του 19ου αιώνα
 

Πρόσωπα

Ιωάννης Τσουτσάνης (1852), Ιερεύς και διδάσκαλος. Υιός του Νικήτα Τσουτσάνη, επίσης Ιερέως.

Γεωργία Δημητρίου (Παπαδομήτσιου) Τσουτσάνη, σύζ. Φρέντζου Γεωργίου. Υπανδρευθείσα και εγκατασταθείσα στη Στεμνίτσα. Στο Μητρώο αρρένων της Κοινότητος είναι εγγεγραμμένος ο Φρέντζος Δημήτριος του Γεωργίου γεννηθείς το 1936. Προφανώς, υιός της.

Μέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. Τσουτσάνη, ‛‛Τσουτσανονικολάκη’’. Διακρίνονται, στην πάνω σειρά από αριστερά προς τα δεξιά: Ταξιάρχης Τσουτσάνης (με στρατιωτική περιβολή) και Πέτρος Τσουτσάνης. Στη μεσαία σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά: Παρασκευή Τσουτσάνη, το ζεύγος Παναγιώτη και Σοφίας Γούτου - Τσουτσάνη και η Μαρίτσα Τσουτσάνη. Καθήμενος ο πατέρας τους Νικόλαος Τσουτσάνης (Τσουτσανονικολάκη), φουστανελοφόρος, και δίπλα του η σύζυγός του Μαγδαληνή. Σημειώνουμε ότι οι αδελφοί Παναγιώτης και Ταξιάρχης Τσουτσάνη είχαν διατελέσει Πρόεδροι της Αδελφότητας των Ατσιχωλιτών κατ΄ επανάληψη (1951-1955, 1972-1977 και 1955-1957, 1977-1982 αντιστοίχως).

Η οικογένεια Παρασκευής Ν. Τσουτσάνη και Γεωργίου Α. Αγγελοπούλου, στην Αμερική. Αριστερά και δεξιά τους οι μικρές κόρες τους Βαρβάρα και Μαγδαληνή (με τις κοτσίδες). Πίσω τους, κατά σειρά, ο γιός τους Άγγελος και οι μεγαλύτερες κόρες τους, η αποθανούσα πριν μερικά χρόνια Ρίτα και η πρόσφατα αποθανούσα Μαίρη (5 Αυγούστου 2016).

Μαρία Παπαθεοδώρου, σύζ. Ιωάννη Τσουτσάνη, ‛‛Τσουτσανογιαννού’’, τελευταία φωτογραφία. Έφερε στον κόσμο δεκαέξι (16) παιδιά, επέζησαν τα εννεά (9), από τα οποία απέκτησε σαράντα (40) εγγόνια.

Περί του επωνύμου

Το επώνυμο Τσουτσάνης καλύπτει τους περισσότερους και πολυπληθέστερους γενεααλογικούς κλάδους του Ατσιχώλου και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες καταγραφές μας. Σύμφωνα με έρευνες του Ηλία Γ. Τσουτσάνη, βλ. κλάδο ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Βασιλείου - Δερβένι (1840), προέρχεται από παταφθορά της γενικής του ονόματος ενός ονομαστού οργανοπαίκτη που έζησε περί τα τέλη της Τουρκοκρατίας στην κεντρική Ελλάδα. Του Τζάνη (Γιάννη;). Με επανάληψη της γενικής του ονόματος, του Τζάνη (π.χ. του Τζάνη το σαντούρι κτλ.) και τσου Τζάνη, κατέληξε σε Τσουτζάνη, Τσουτσάνη. Λιγότερο πιθανή είναι η εκδοχή ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη sıçan (αρουραίος). Σε κάθε περίπτωση, συναντάται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Στο Μητρώο αρρένων της Κοινότητος και αλλού αναφέρεται και ως Τσιουτσιάνης, Τσουτσιάνης ή και Τσιουτσάνης.

Σημειώσεις

Στον εκλογικό κατάλογο Δήμου Γόρτυνος του 1865 είναι εγγεγραμμένοι και οι εξής:
- Τσουτσάνης Αριστείδης του Γεωργάκη, ετών 24, μπαλωματής,
- Τσουτσάνης Πανάγος του Γεωργάκη, ετών 28, μπαλωματής.
Παραλληλίζοντας τα στοιχεία τους με αυτά του Μητρώου, θεωρούμε ότι πρόκειται περί αδελφών του ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1835) . Αν υπάρχουν στη διάθεσή σας διαφορετικά στοιχεία, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με μήνυμά σας, επιλέγοντας από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία.

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ Αθανάσιος - Στεμνίτσα (1830). Αδελφός του ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Γεωργίου (1820). Εγκατασταθείς στη Στεμνίτσα, μετα τον γάμο του με τη Στεμνιτσιώτισσα Άννα Γ. Βρετού. Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη αυτού του γενεαλογικού κλάδου από τον απόγονό του Περικλή Τσουτσάνη.

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ Βασίλειος - Δερβένι, Κιάτο (1840). Πιθανότατα αδελφός του ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1840). Εγκατασταθείς στον Πύργο Δερβενίου Κορινθίας την εποχή του Όθωνος. Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη αυτού του γενεαλογικού κλάδου από τον απόγονό του Ηλία Τσουτσάνη.

Όλγα Τσουτσάνη, γεννηθείσα περί το 1880, σύζυγος Χαράλαμπου Παπαθεοδώρου, ‛‛Χαραλαμπάκου’’. Δεν διαθέτουμε στοιχεία, ώστε να την εντάξουμε σε ορισμένο γενεαλογικό κλάδο. Δεν διαθέτουμε περαιτέρω στοιχεία. Αν υπάρχουν στη διάθεσή σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με μήνυμά σας, επιλέγοντας από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία.

Όλγα Τσουτσάνη, γεννηθείσα περί το 1880, σύζυγος Χαράλαμπου Παπαθεοδώρου, ‛‛Χαραλαμπάκου’’. Δεν διαθέτουμε στοιχεία, ώστε να την εντάξουμε σε ορισμένο γενεαλογικό κλάδο. Δεν διαθέτουμε περαιτέρω στοιχεία. Αν υπάρχουν στη διάθεσή σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με μήνυμά σας, επιλέγοντας από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία.

Φωτεινή Τσουτσάνη + Τσουτσάνης Αναστάσιος. Ο Αναστάσης Τσουτσάνης ήταν υιός του "Κωνσταντούλια" Τσουτσάνη, εξαδέλφου του ιερέως πατρός της Φωτεινής Τσουτσάνη. Πρώτα εξαδέφια μεταξύ τους, μετά το γάμο τους εγκαταστάθηκαν στην Αμερική και απέκτησαν επτά (7) παιδιά.

Ηλίας Ι. Τσουτσάνης (1893), επονομαζόμενος Τσουτσουνάτος, εγκατασταθείς στην Πάτρα, κατείχε την οικία η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενώνα του χωριού και στο υπόγειο της οποίας παλαιότερα είχε εγκατασταθεί το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο.

Ουρανία Τσουτσάνη + Χρήστος Κάνιστρας + ... Παναγόπουλος. Ο Χρήστος Κάνιστρας, υιός του ‛‛Γιωργάκη’’ Κάνιστρα, υπήρξε πιθανότατα πρώτος εξάδελφος του ‛‛Βασιλάρα’’ Κάνιστρα. Η σύζυγός του Γιωργάκενα, κατείχε την ομώνυμη οικία παραπλεύρως του Αγιοθανάση. Δεν άφησαν απογόνους. Ο δεύτερος σύζυγος της χήρας Ουρανίας Κάνιστρα, το επώνυμον Παναγόπουλος, δεν κατήγετο εξ Ατσιχώλου.

Δένδρο

Το διάγραμμα των τριών, πρώτων, γενεών, καθιστά δυνατή τη σύγκριση ή αναθεώρηση πατρωνυμικών και ηλικιακών στοιχεών, ώστε να διαφαίνεται η αρχική συγγενική σχέση μεταξύ των «πατριαρχών» των κλάδων. Με τη συνεργασία σας, αφού επιλέξετε από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία.

Κλάδοι*

Διάγραμμα τριών γενεών ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Δημητρίου, ‛‛Παπαδομήτσιου’’, ‛‛Καλιμάνη’’ (1820)

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Νικήτα, Ιερέως (1820)

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Γ., ‛‛Τσουτσανονικολάκη’’, ‛‛Τσουτσανόγιαννη’’ (1820)

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου - Στεμνίτσα (1830)

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1835)

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Βασιλείου - Δερβένι, Κιάτο (1840)

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Πανάγου, Τριαντάφυλλου ‛‛Γεροφύλλη’’ (1850)

* Σημειώνεται σχέση αδελφών μεταξύ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Γεωργίου (1820) και Τσουτσάνη Αιμιλίας, συζύγου Λιάπη Γεωργίου, βλ. κλάδο, και ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου - Στεμνίτσα (1830). Και από ανεξακρίβωτα στοιχεία, πιθανή σχέση αδελφών μεταξύ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1840) και ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ Βασιλείου - Δερβένι, Κιάτο (1840).

* Σύζυγοι μη καταγόμενοι εξ Ατσιχώλου.

Οικογενειακοί κλάδοι

Τσουτσάνης Αθανάσιος
‛‛Καλιμάνης’’

+Μεργούπη Σταυρούλα

Τσουτσάνης Αθανάσιος
‛‛Χαρμπίλας’’

+Καλογεροπούλου Αθανασία

Τσουτσάνης Δημήτριος
‛‛Παπαδομήτσιος’’

+... Σταυρούλα
‛‛Μήτσαινα’’

Τσουτσάνης Ηλίας
‛‛Τσουτσουνάτος’’

+Παπαθεοδώρου ...

Τσουτσάνης Ιωάννης
‛‛Τσουτσανόγιαννης’’

+Παπαθεοδώρου Μαρία

Τσουτσάνης Ιωάννης
‛‛Ντουρόγιαννης’’

+Χρονοπούλου Σοφία

Τσουτσάνης Κωνσταντίνος
‛‛Κωσταντούλιας’’

+... ...

Τσουτσάνης Νικόλαος
‛‛Τσουτσανονικολάκης’’

+Δρακοπούλου Μαγδαληνή

Τσουτσάνης Τριαντάφυλλος
‛‛Φύλλης’’

+Δρακοπούλου Ελένη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ: ... ή ... ..., μη γνωστό επώνυμο ή και όνομα.