.
Με το Πάνω Γεφύρι τί γίνεται;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Μανώλης Σκαντζός επισκέφτηκε χθες την κοιλάδα του Λούσιου, ελπίζουμε όχι μόνο εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Με την ευκαιρία, από το Δ.Σ. του Συλλόγου Ατσιχωλιτών απεστάλη σήμερα στον κύριο Αντιπεριφερειάρχη το εξής ηλεκτρονικό μήνυμα… Χωρίς άλλα λόγια:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, καλημέρα σας,

Μάθαμε ότι χθες επισκεφτήκατε την κοιλάδα του Λουσίου. Όπως γνωρίζετε και θα είδατε η ιστορική γέφυρα του ποταμού πλησίον της Αρχαίας Γόρτυνος δεν είναι εδώ και καιρό προσπελάσιμη με όχημα ύστερα από απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Πέραν των συνεπειών που έχει αυτό για τον τουρισμό της περιοχής, δεν εξυπηρετεί ούτε τις ελάχιστες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες στις δύο πλευρές της κοιλάδας του ποταμού. Κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να διανύουν με το αυτοκίνητό τους απόσταση 28 – 30 χλμ. για να φτάσουν στις εγκαταστάσεις τους (μέσω Καρύταινας!), ενώ με τη χρήση της γέφυρας διήνυαν 4 χιλιόμετρα…

Ευελπιστούντες στην ταχεία παρέμβασή σας αρμοδίως (Αρχαιολογική Υπηρεσία, κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες), παρακαλούμε να έχουμε μια πρώτη και άμεση απάντησή σας, την οποία θα δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας, ώστε να ενημερωθούν οι εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής και οι απανταχού συμπατριώτες μας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Από το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΣΙΧΩΛΙΤΩΝ

Σχόλια (1)
  1. Χαράλαμπος Α. Μπαρμπαλιάς says:

    Πέρασαν 6 χρόνια, απ’ όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία με απόφαση της, ύστερα από αυτοψία ειδικών επιστημόνων, έκλεισε για τα αυτοκίνητα το γεφύρι του Λούσιου ποταμού στην Αρχαία Γόρτυνα. Από τότε ένα μεγάλο πρόβλημα προέκυψε για την περιοχή μας, αυτό είναι η διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Ελληνικού - Αρχαίας Γόρτυνας - Ατσιχώλου μήκους 10 χιλιομέτρων, δρόμου ασφαλτοστρωμένου. Το κυριότερο πρόβλημα όμως το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, που αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα για να μεταφέρουν ζωοτροφές και προϊόντα απέναντι. Χαρακτηριστικά αναφέρω, κτηνοτρόφοι από τον Ατσίχωλο που έχουν στάνες από την μεριά του Ελληνικού, σε απόσταση 3.5 χιλιομέτρων μέσω της γέφυρας, αναγκάζονται να πάνε στο μαντρί τους μέσω Καρύταινας κάνοντας 25 χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις σημερινές τιμές των καυσίμων. Ακόμα οι μοναχοί για να πάνε να λειτουργήσουν στον Άγιο Ανδρέα ή να μαζέψουν τις ελιές τους που είναι απέναντι, ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας από του Μάρκου ή από την Καρύταινα, κάνοντας και αυτοί πάνω από 30 χιλιόμετρα.
    Προχτές Πέμπτη και ύστερα από πιέσεις των κατοίκων των χωριών μας, ο Παναγιώτης Μπούρας, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Αρκαδία Α.Ε., πήγε στην περιοχή τον Αντιπεριφεριαρχη Αρκαδίας κ. Μανώλη Σκατζό, συνοδευόμενο από τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας κ. Πανουκλιά, προκειμένου να δουν τον κατεστραμένο δρόμο από διακλάδωση Παπαδήμου έως Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και την κατάσταση στη γέφυρα του Λούσιου. Περιμένουμε λοιπόν να δοθεί λύση, στα δύο σοβαρά θέματα της περιοχής μας.
    Για το θέμα της γέφυρας, και επειδή γνωρίζουμε τη σπουδή της Αρχαιολογικης Υπηρεσίας, για την ακεραιότητα των μνημείων, η λύση είναι μία και είναι: Η τοποθέτηση, άμεσα νέας μεταλλικής γέφυρας παράπλευρα της παλαιάς, ώστε γρήγορα να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *